Τυπογραφία, η τέχνη της αναπαραγωγής κειμένων ή εικόνων με τη χρήση κινητών ανάγλυφων στοιχείων.
...για επικοινωνία email: kepeme@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

creations

Typoexpress

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα

Ειδήσεις

A woman browses job openings at a job fair in Los Angeles, California, (File)
Φωτογραφία REUTERS


Όσο για το σύνολο των ανδρών γυναικών και νέων που ψάχνουν σήμερα για δουλειά σε όλη την Ελλάδα, φθάνει τους 684.000.Την ανιούσα έχει πλέον πάρει η ανεργία στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσει. Στον απίστευτο αριθμό των 56.000, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή έφθασαν οι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους μόνο μέσα στο μήνα Οκτώβριο, με το ποσοστό ανεργίας να κάνει άλμα στο 13,5%, από το 12,6% που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να πλήττει πολύ περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό για τον μήνα Οκτώβριο πάντα έφθασε στην Δυτική Μακεδονία το 17,2% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο 15,4%.

Αλλά και στην Αττική το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον ίδιο μήνα το 14,4% με χαμηλότερα ποσοστά 9,5% να σημειώνονται στην Πελοπόννησο και 7,7% στο Βόρειο Αιγαίο.

Η έλλειψη ισότητας των δύο φύλων φαίνεται όπως είναι φυσικό κυρίως στην ανεργία, όπου βρέθηκε να είναι το 10,6% άνδρες και το 17,6% γυναίκες.

Από την πλευρά των νέων τέλος, ηλικίας 15-24 ετών, το ποσοστό που βρίσκεται χωρίς δουλειά φτάνει το 34,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 οι άνεργοι φθάνουν το 18,3%.

http://www.voanews.com/greek/news/Unemployment-Greece-113535934.html

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη, 23 Φε


15/02/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011. Ο εμπορικός κόσμος αγωνίζεται:

  • Κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

  • Κατά της απελευθέρωσης της ίδρυσης και εγκατάστασης των υπερκαταστημάτων.

  • Κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.


Το Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης, προτείνει στους συναδέλφους εμπόρους την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε ενάντια σε αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε αφανισμό. Δεχόμαστε πίεση από δυο πλευρές. Από την μια αφήνεται ελεύθερο το πλανόδιο εμπόριο, σε σημείο μάλιστα να επιτρέπεται σε ανώνυμες εταιρίες να δραστηριοποιούνται στο χώρο. Από την άλλη, αίρονται όλοι οι περιορισμοί που μέχρι τώρα καθόριζαν τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας πολυκαταστημάτων και υπεραγορών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα ανατρέψουν τους όρους ανταγωνισμού με αρνητικές συνέπειες, εκτός των άλλων και για τα συμφέροντα των καταναλωτών. Επιπρόσθετα τα νέα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων. Ενώ δεν διαφαίνεται καμιά ελπίδα από εφαρμογή οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής.

Πρόκειται να διανεμηθεί αφίσα που θα τυπώσει η ΕΣΕΕ και θα δοθούν συνεντεύξεις από τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ώστε να καταστεί σαφές, προς όλες τις κατευθύνεις, το μήνυμα μας.


Το Δ.Σ.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος θα τα πάρει ετούτα τα φιλέτα;

Πρωτοφανή πρόβλεψη ότι πολλές Σιδηροδρομικές Γραμμές που δεν θα λειτουργούν, δικαιούται να τις «αξιοποιήσει» η ΓΑΙΟΣΕ ξηλώνοντάς τες, δηλ. ξεπουλώντας και τις εδαφικές λωρίδες (ιδιοκτησίας ΟΣΕ άνω του αιώνος), κάνει ο Όμιλος Φίλων Σιδηροδρόμου Δυτικής Ελλάδας και με ανακοίνωσή του, καλεί σε μια ύστατη προσπάθεια αντίστασης ώστε να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί .

Πρώτη σε προτεραιότητα είναι η δική μας γραμμή επισημάνει μιας και δεν έχει βρεθεί σε κατάσταση λειτουργίας. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί άμεσα κατηργημένο δίκτυο και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την εκποίησή της με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

Ρε τίποτα δεν θα μείνει όρθιο σΆ αυτόν τον τόπο τελικά;

Eφημερίδα το ΚΑΣΤΡΟ.

(Παραλειπόμενα.) Καστρινός.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα!

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης





















Θεόδωρος Κολοκοτρώνης-7 Οκτωβρίου 1838.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε στην Πνύκα, τον πιο κάτω λόγο προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας:
Παιδιά μου!
Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.
Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ' απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν.
Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι καί τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα], έναν πατριάρχη, καί του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα· διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε.
Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία.
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.
Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα. Άλλά δεν εβάσταξε!.
Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. Μα τι να κάμομε; Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ισως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων, οπού να προστάζει πως θα γενεί. Παρομοίως και ημείς εχρειαζόμεθα έναν αρχηγό και έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει και οι άλλοι να υπακούουν και να ακολουθούν. Αλλ' επειδή είμεθα εις τέτοια κατάσταση, εξ αιτίας της διχόνοιας, μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε, και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.
Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο βασιλεύς, τα πράγματα ησυχάζουν και το εμπόριο και ή γεωργία και οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα ή παιδεία. Αυτή η μάθησις θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά διά να αυξήσομεν, χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας, η όποία γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του Θρόνου. Ο βασιλεύς μας είναι νέος και συμμορφώνεται με τον τόπο μας, δεν είναι προσωρινός, αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική και θα περάσει εις τα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν κι εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία. Και αυτοί, οι Εβραίοι, οι όποίοι κατατρέχοντο και μισούντο και από όλα τα έθνη, μένουν σταθεροί εις την πίστη τους.
Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.
Τελειώνω το λόγο μου.
Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!



Πηγή:
Εφημερίδα ΑΙΩΝ (13 Νοεμβρίου 1838) - Βικιθήκη.
http://giotagossipgirl.blogspot.com/2011/02/blog-post_04.html