Τυπογραφία, η τέχνη της αναπαραγωγής κειμένων ή εικόνων με τη χρήση κινητών ανάγλυφων στοιχείων.
...για επικοινωνία email: kepeme@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

creations

Typoexpress

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Γιώργος Μπουκουβάλας, Σμιξιώτης στην καταγωγή μόνιμος κάτοικος Τυρνάβου

Ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα, το οποίο συνεχίσει την παρουσία του μέσα στο χρόνο είναι το επάγγελμα του κυρατζή ο οποίος μεταφέρει υλικά με τα ζώα του (κυρίως μουλάρια).
Προπολεμικά οι κυρατζήδες ή αγωγιάτες ήταν εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν εμπορεύματα από τόπο σε τόπο.
Ήταν άνθρωποι που ένωναν περιοχές μακριά η μία από την άλλη, μεταφέροντας παράλληλα και τα γεγονότα που συνέβαιναν στον ένα ή στον άλλο τόπο. Σήμερα οι κυρατζήδες χρόνο με το χρόνο χάνονται.

Οι κυρατζήδες μένουν όλο το διάστημα της δουλειάς σε αυτοσχέδιες ξύλινες καλύβες μέσα στο δάσος. Με το χάραμα της μέρας , εδώ το ρολόι και το ξυπνητήρι δεν χρειάζονται, ενώ ταΐσουν τα ζώα και πιούν ένα ζεστό καφέ για να πάρουν δύναμη παίρνουν το μονοπάτι για συγκεκριμένου σημείο του δάσους όπου οι υλοτόμοι κόβουν τα δέντρα που προηγουμένως έχει εγκρίνει το Δασαρχείο. Ένας από τους λιγοστούς που απέμειναν είναι και ο Γιώργος Μπουκουβάλας, Σμιξιώτης στην καταγωγή μόνιμος κάτοικος Τυρνάβου.

Ο Γιώργος Μπουκουβάλας διατηρεί σήμερα δεκαεπτά μουλάρια με τα οποία τους ζεστότερους μήνες εργάζεται στα δάση των ελληνικών βουνών μεταφέροντας ξύλα. Εργασία κοπιαστική, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με βροχές και χιόνια. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο η ομάδα των κυρατζήδων , τέσσερα – πέντε άτομα, αφού γίνουν οι επαγγελματικές επαφές και συμφωνίες, μαζί με τα μουλάρια, παίρνουν το δρόμο για τα βουνά.

Κύρια ασχολία: η Mεταφορά ξυλείας, Υλικά για αιολικά πάρκα και οικοδομικά υλικά. μέσα από απόκρημνους βράχους και χαράδρες μέχρι τον κεντρικό δρόμο, όπου περιμένουν τα φορτηγά αυτοκίνητα. Αποστάσεις από μερικές δεκάδες μέτρα μέχρι και χιλιόμετρα μέσα στο δάσος.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της δουλειάς ο κ. Μπουκουβάλας σημειώνει:
«Ο κυρατζής είναι μια από τις ποιο δύσκολες εργασίες. Ενώ σε κάθε δουλειά με την πάροδο των χρόνων υπάρχει μια εξέλιξη, ένα νέο μηχάνημα, σύγχρονος εξοπλισμός κ.λπ. Σε μας δεν άλλαξε τίποτα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είμαστε πάνω από έξι μήνες στα βουνά αποκομμένοι από οικογένειες και φίλους. Εκεί μετά τη δουλειά πρέπει μόνοι να φροντίσουμε για όλα, την καθαριότητα, το φαγητό και κυρίως να προσέξουμε τα ζώα μας γιατί από αυτά ζούμε. Πρέπει να τα προσφέρουμε καλό τάϊσμα, για να είναι γερά και δυνατά. Να τα πεταλώσουμε ώστε να μπορούν να σκαρφαλώνουν με ασφάλεια πάνω στους υγρούς βράχους των βουνών».

Μπουκουβάλας Γεώργιος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972802641


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου