Τυπογραφία, η τέχνη της αναπαραγωγής κειμένων ή εικόνων με τη χρήση κινητών ανάγλυφων στοιχείων.
...για επικοινωνία email: kepeme@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

creations

Typoexpress

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ (ΛΑΥΡΕΙΟΥ)



1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!

H μεγάλη ιστορική σημασία των μεταλλείων του Λαυρίου αποτέλεσε τη στέρεη βάση της άμυνας και του πολιτισμού της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Το Λαύριο απ' τα μέσα του 19ου αι. αναδείχθηκε στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας, όπου, για τα ελληνικά δεδομένα, η βιομηχανική επανάσταση ύψωσε το ρωμαλέο της ανάστημα.
Η μεγάλη ιστορική διαδικασία της βιομηχανικής εξάπλωσης κατά τον 19ο αι. αγκαλιάζει και το Λαύριο και το μετατρέπει από έρημο τόπο που ήταν, πριν απ' το 1865, σε δυναμικό μεταλλευτικό -μεταλλουργικό κέντρο, ανάμεσα στα παρόμοια της Ευρώπης, σε μια πόλη εργατών, μεταλλωρύχων και μεταλλουργών, Ελλήνων και ξένων· το Λαύριο ήταν δημιούργημα της βιομηχανικής αστικοποίησης, μια πόλη του κεφαλαίου και της εργασίας.
Την 5η Μαΐου 1865 παράγεται, έπειτα από τόσους αιώνες, μεταλλικός αργυρούχος μόλυβδος και αποτελεί τη γενέθλιο χρονολογία του νεότερου Λαυρείου·
Με τον εορτασμό των 150 χρόνων από την αναγέννηση του Λαυρίου επιχειρείται ένας διάλογος με την ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα τονίζεται το παραγωγικό νόημα που δίδαξε η πόλη.

1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!


Ο Δήμος Λαυρεωτικής αγωνίζεται να αξιοποιήσει με σεβασμό στο περιβάλλον τις πολλαπλές οικονομικές δυνατότητες του τόπου, οι οποίες εδράζονται στο λιμάνι, και τις προοπτικές του, δηλαδή την ενίσχυση με ισόρροπο τρόπο των υπαρχουσών βιομηχανιών και την προσέλκυση νέων ήπιας μορφής, τη στήριξη του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ως στρατηγικής εστίας τεχνολογικών καινοτομιών και του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Κερατέας, την ανάδειξη γενικότερα του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Λαυρεωτικής με ατμομηχανή την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Μεταλλείας - Μεταλλουργίας Λαυρίου, τη δημιουργία ενός μεγάλου, διεθνούς ακτινοβολίας, ορυκτολογικού μουσείου, την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού, τον πολιτιστικό, θαλάσσιο, μαθητικό και θρησκευτικό τουρισμό και γενικότερα τις υπηρεσίες.

Ενοποιό στοιχείο όλων αυτών θα αποτελέσει η σχεδιασμένη επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το λιμάνι του Λαυρίου, υπηρετώντας γενικότερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!


Πρέπει απ' την ιστορική ταυτότητα του Λαυρίου, που είναι μια ιστορική ταυτότητα παραγωγής, να αντλήσουμε το νόημα της παραγωγικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης ως δυναμικής πρόκλησης ευρύτερα για τη χώρα μας, προς όφελος πρώτιστα του πιο πολύτιμου κεφαλαίου της πατρίδας μας, των άνεργων νέων μας, οι οποίοι είτε «χάνονται» στην ξενιτιά είτε παραμένουν ξένοι στον τόπο τους.

Οι εκδηλώσεις λόγου και τέχνης για τα 150 χρόνια του νεότερου Λαυρίου στην παρούσα οξεία οικονομική κρίση συμπυκνώνουν τα σημαινόμενα: την ιστορική μνήμη, το νόημα της παραγωγής και το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, και αυτά είναι τα πιο πλούσια μεταλλεία που παραδίδουν το Λαύριο και η ευρύτερη Λαυρεωτική στη χώρα μας και στη σύγχρονη κοινωνία.
1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!
* Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Ν. Δερμάτη, Δρα Ιστορίας, για τις πολύτιμες πληροφορίες. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μάνθου και του Ε.Λ.Ι.Α.
Θορικία 2015: 150 χρόνια νεότερο Λαύριο
Ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός» προσπάθησαν μέσα σ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς ποσότητας, πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις του κάθε δημότη της Λαυρεωτικής, αλλά και σε αυτές των επισκεπτών της.
1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!
Μέσα απ' αυτό το καλοκαιρινό φεστιβάλ που διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο (ξεκίνησε τον Ιούλιο) αναδεικνύεται ο πολιτισμός του τόπου, αλλά προσφέρεται και η δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν καταξιωμένους καλλιτέχνες δωρεάν, σχεδόν στην πλειονότητα των εκδηλώσεων.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Αύγουστο εδώ
1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον Σεπτέμβριο εδώ
1865-2015: 150 χρόνια Λαύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου